Search This Blog

LATEST CURRENT AFFAIRS 100 MCQs Part(91-100)

91. Consider the following statements regarding the Economic Survey of India 2010-11.

i) Agriculture likely to grow at 5.4% in 2010-11

ii) Trade Gap narrowed to 82.01 billion US dollars in April-December 2010

iii) 59% rise in Bank Credit

Please choose the right option:

a)    All the three statements  i, ii and iii are correct ; b) only I and ii are correct

b)    All three statements are wrong ; d) only i) is correct

Answer: (a) All three Statements i, ii and iii are correct

92.  India’s External debt stood at 295.8 billion US dollars at the end of September 2010, recording an increase of 33.5 billion US dollars ove the level of end-March 2010. The rise in debt was largely due to

i) Higher Commercial borrowings; ii) Short-term trade credits

iii) Multilateral government borrowings

Please choose the right option:

a)    Only i  b) only i and ii

b)    Only i and iii ; d) All I,ii and iii

Answer: (d) All i, ii and iii

93. Consider the following statements:

1. India’s exports crossed the USD 200 billion mark in the first eleven months of the 2010-11 fiscal.

2. The trade gap for the first 11 months of the financial year 2010-11 stood at USD 97.1 billion.

3. African countries and Japan were the traditional markets for Indian exporters during the 2010-11.

4. The current forecast for the 2011-12 is USD 230-235 billion.

Which of the statement given above is not correct?

a.1

b. 2

c. 3

d.4

Answer: (c) 3

94. Foreign Minister of Brazil Antonio Patriota, reached India for a five day visit on 5 March 2011 for the Bilateral and the IBSA Ministerial meetings. What was the major agreement signed between Indian & Brazil during this period?

a.    Air Services Agreement

b.    Agreement on disarmament & non-proliferation

c.    Bilateral trade and investment agreement

d.    Climate change agreement

Answer: (a) Air Services Agreement

95. Which of the following days in March is observed as the International Children Broadcasting Day?

a.    6 March

b.    7 March

c.    9 March

d.    13 March

Answer: (a) 6 March

96. Singapore on 5 March 2011 appointed Brigadier General Ravinder Singh as its next army chief. Who was the first ever Sikh and non-Chinese to take up the post of army chief of Singapore in 1982?

a.    Colonel Mancharan Singh Gill

b.    Hari Singh Nalwa

c.    Harchand Singh

d.    Nirmal Chandra Suri

Answer: (a) Colonel Mancharan Singh Gill

97.  Which one of the following states recently announced 2-year child care leave for its women employees?

a) Bihar

b) Uttar Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Uttarakhand

Answer: (d) Uttarakhand

98. The Foreign Ministers of the Least Developed Countries (LDC) and India attended the India-LCD Ministerial Conference on 18-19 February 2011. Where it was held?

a) New Delhi

b) Tripoli

c) Thimpu

d) Kathmandu

Answer: (a) New Delhi

99. What was the theme of International Women’s day in 2011?

a) Equal Access to Education, Training and Science and Technology: Pathway to Decent Work for Women.

b) Celebrating Women’s Power

c) Equality, Freedom and Unity

d) Equal Opportunities for All

Answer: (a) Equal Access to Education, Training and Science and Technology: Pathway to Decent Work for Women.

100. Illinois became __th State of the United States to abolish the death penalty when its Governor Pat Quinn announced the decision on 9 March 2011?

a) 15th

b) 14th

c) 16th

d) 17th


Answer: (b) 16th

Doklam Plateau Issue

The region falls within Bhutanese Territory. India and Bhutan 2007 Friendship Treaty, Which provide regulations for border dispute Th...