Search This Blog

REASONING ABILITY PART I (21 TO 30)

In each questions below is given a group of digits followed by four combinations of letters or symbols numbered (1),(2), (3) and (4). You have to find out which of the group of digits based on the coding system and the conditions given below and mark the number of that combination as your answer. If none of the combination correctly represents the group of digits, mark (5), i.e. None of these’ as your answer.
Digits                                5 1 3 4 9 6 8 2 7                            
Letter/ Symbol code PAK%R@D©M
Conditions:
(i)                 if the first digit is odd and the last digit is even the codes for the first and last digits are to be interchanged.
(ii)               If both the first and the last digits are even ,both are to be coded as*.
(iii)              If both the first and the last digits are odd , both are to be coded as $.
          

21.       215349
(A)   RAPK%©
(B)   *APK%$
(C)   $APK%$
(D)   ©PAK%R
            (E)None of these
22.       671254
(A)   @MA©P%
(B)   $MA©P$
(C)   *MA©P*
(D)   %MA©P©
(E)    None of these

23.       813469
(A)   RAK%@D
(B)   DAK%@R
(C)   DAP%@R
(D)   *AK%@*
(E)    None of these

24.       794821
(A)   MR%D©A
(B)   AR%D©M
(C)   M%RD©A
(D)   $R%D©$
(E)    None of these

25.       591426
(A)   @RA%©P
(B)   PRA%©@
(C)   @AR%©P
(D)   SRA%©*
(E)    None of these


Study the following information carefully and a answer the question given below:
A,B,C,D,E,F,G and H are sitting around a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H. A is second to the right of F and on immediate neighbor of H. C is second to the right of B. G is not an immediate neighbor of F.
26.       How many of them are there between H and C?
(A)   Two
(B)   Three
(C)   Two of Three
(D)      Data inadequate
(E)    None of these

27.       Who is to the immediate left of A?
(A)   H
(B)   E
(C)   G
(D)   Data inadequate
(E)    None of these

28.       In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person?
(A)   CD
(B)   BG
(C)   HA
(D)   FC
(E)    None of these

29.       Who id fourth to  the right of B?
(A)   E
(B)   C
(C)   A
(D)   Data inadequate
(E)    None of  these

30.   What is E’s position with respect to G?

(A)   Second to the right
(B)   Third to the left
(C)   Third to the right
(D)   Second to the left
(E)    None of these




ANSWERS : 21. E 22. C 23. B 24. D 25. A 26. B 27. B 28. E 29. A 30. B

Doklam Plateau Issue

The region falls within Bhutanese Territory. India and Bhutan 2007 Friendship Treaty, Which provide regulations for border dispute Th...