Search This Blog

REASONING ABILITY PART I (11 TO 20)

In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I,II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1.       Statements:
Some flowers are bins.
Some bins are handles.
All handles and sticks.

Conclusions:
I. some sticks are bins
II.Some handles are flowers.
III.some sticks are flowers.
A)     Only II followers
B)      Only III followers
C)      Only I and II follow
D)     Only I and III follow
E)      None of these

2.       Statements:
Some towers are windows.
All windows are houses.
Some windows are houses.
Conclusions:
I.                    Some towers are temples.
II.                  Some houses are towers.
III.                Some temples are windows.

A)     Only I follows
B)      Only II follows
C)      Only III follows
D)     Only I and II follows
E)      None of these

3.       Statement:
Some wails are doors.
Some doors are cots.
Some cots are chairs.
Conclusions :

I.                    Some chairs are doors.
II.                  Some cots are walls .
III.                No chair is door
A)     Only II follows
B)      Only III follows
C)      Only either I or III follows
D)     Only I follows
E)      None of these

4.       Statements:
All trees are gardens.
All gardens are stones.
All stones are fences.
Conclusions:
I.                    Some stones are trees.
II.                  All gardens are fences.
III.                Some stones are trees.
A)     Only I and II follow
B)      Only I and III follow
C)      Only II and III follow
D)      All follow
E)      None of these


5.       Statements:
All books are leaves.
Some leaves are jungles.
 No books is box.

Conclusions:
I.                    Some jungles are books
II.                  No book is box
III.                Some leaves are boxes.
A)     None follows
B)      Only I follows
C)      Only II follows
D)     Only III follows
E)      Only I and II follows

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
7RET4A9%DF1U#b@8HI©
WM*32V$5NP6Q

6.       How  many such consonants are there in the above arrangement , each of which his immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
A)     None
B)      One
C)      Two
D)     Three
E)      More than three

7.       How many such numbers are there in the above arrangement each of the which is immediately followed by a symbol?
A)     None
B)      One
C)       Two
D)     Three
E)      More than three

8.       How many such vowels are there in the above arrangement . each of which is immediately followed by a symbol?
A)     None
B)      One
C)      Two
D)     Three
E)       More than three

9.       Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so from a group. Which is the one the does not belong to he group?
(A)   RTA
(B)   9DF
(C)   #@H
(D)   3V5
(E)    IW*

10.   Which of the following is the fourth to the left of the  twelfth from the left end?
(A)   %
(B)   8
(C)   2
(D)   H
(E)    none of these


ANSWERS :


11. E 12. B 13. C 14. B 15. A 16. C 17. D 18. C 19. B 20. A

Doklam Plateau Issue

The region falls within Bhutanese Territory. India and Bhutan 2007 Friendship Treaty, Which provide regulations for border dispute Th...