Search This Blog

GENERAL SCIENCE QUESTIONS AND ANSWERS

1. Which one of the following is not a site for in –situ methods of conservation of flora?
(a) Biosphere Reserve
(b) Botanical Garden
(c) National Park
(d) Wildlife Sanctuary

2. Three of the following criteria have contributed to the recognition of Western Ghats –Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity
1. Species richness
2. Vegetation destiny
3.Endemism
4. Ethno-botanical importance
5. Threat perception
6. Adaptation of flora and fauna to warm and humid conditions
Which three of the above are correct criteria in this context?
      (a)     1, 2 and 6              (b)2, 4 and 6        (c)1, 3 and 5                  (d) 3, 4 and 6

3. The Himalayan Range is very rich in species diversity. Which one among the following is the most appropriate reason for this phenomenon?
(a) It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative growth.
(b)  It is a confluence of different biogeographically zones.
(c) Exotic and invasive species have not been introduced in this region.
(d)It has less human interference.

4. Consider the following pairs:
1. Desertification –converting the large tract of desert to natural grassland like State
2. deforestation –soil loss, watershed damage, altered rainfall patterns follow
3. Green revolution –attempt  to improve crop production on existing land
4. Solar-hydrogen power – is not the best option
5 CFCs –invisible, odorless compounds that contribute to zone thinning
Which  of the above given statements are correct?
(a)    2, 3 and 5 only                 (b) 2 and 4 only             (c)All of the above                 (d) None of the above
5. The characteristic feature/s of the ecosystems is/are
1. Energy inputs and outputs
2. One trophic level
3. Nutrient cycling but not outputs
Select the correct answer using the codes given below.
      (a)    1 only              (b) 1 and 2 only         (c) 1, 2 and 3                       (d) 3 only

6. Tropic levels are
1. Structure feeding relationships
2. Who eats whom is an ecosystems
3. A hierarchy of energy transfer
Select the correct answer using the codes given below.
     (a)    1 and 2 only            (b) 1 and 3 only          (c) 2 and 3 only              (d) 1, 2 and 3

7.Consider  the ecosystems terms with the suitable description.
1. Producers –photoautotrophs
2. Consumers – feed on partly decomposed matter
3. Decomposers –decade organic remains, wastes
4. Detritivores – herbiovores, carnivores, omnivores
Select the correct answer using the codes given below.
(a)    1 and 2 only             (b) 1 and 3 only            (c) 1 only           (d) 1, 2, 3 and 4

8. A habitat
1. Has distinguished physical and chemical features.
2. Is where individuals of a species normally live.
3. Is occupied by various species.
Select the correct answer using the codes given belwo.
     (a)    1 and 2 only                 (b) 1 and 3 only             (c) 2 and 3 only                   (d) 1, 2 and 3

9. A two-way flow of benefits in mutualistic interactions between species is an outcome of
(a) Close cooperativeness
(b) Resource partitioning
(c) Two-way exploitation
(d) Competitive coexistence

10.Two species in the same habitat can coexist when they
1. Differ  in their use of resources.
2. Share the same resource in different  ways.
3. Use the same resource at different at different times.
Select the correct answer using the codes given below.

      (a)    1 and 3 only                  (b) 2 only     (c) 3 only                             (d) 1, 2 and 3
answers
1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (d)

Doklam Plateau Issue

The region falls within Bhutanese Territory. India and Bhutan 2007 Friendship Treaty, Which provide regulations for border dispute Th...